Μια πρωτοποριακή υβριδική καρδιοχειρουργική τεχνική εφαρμόστηκε στο Metropolitan Hospital και στέφθηκε με επιτυχία δίνοντας νέα πνοή στην καρδιά μιας 70χρονης γυναίκας με πορσελανοειδή ανιούσα αορτή. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το δεύτερο ανάλογο στην Ελλάδα

Η ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι μια σύγχρονη και πολύ εξειδικευμένη μέθοδος που πραγματοποιείται από συγκεκριμένους και έμπειρους καρδιοχειρουργούς και τείνει να αντικαταστήσει την κλασική ανοιχτή μέθοδο με τη μεγάλη μέση στερνοτομή, ενώ υπερτερεί της διακαθετηριακής εμφύτευσης.

Για τα πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής διακαθετηριακής μεθόδου αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Χριστόφορος Σ. Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς στο Metropolitan General

Τις τεχνικές διάγνωσης και αντιμετώπισης του σκαφοειδούς θώρακα αναλύει ο Χριστόφορος Σ. Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς στο Metropolitan General 

Σκαφοειδής ή χοανοειδής θώρακας: Αξιολόγηση, αποκατάσταση και οι τεχνικές για τη διόρθωσή του.


Ως εμβύθιση του στέρνου και των κατώτερων πλευρών περιγράφεται ο σκαφοειδής ή χοανοειδής θώρακας (pectus excavatum ή funnel chest). Συνήθως η διαταραχή αρχίζει μετά τη λαβή του στέρνου και τις δύο πρώτες πλευρές. Η διαταραχή μπορεί να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη συνοδευόμενη από στροφή του στέρνου.

Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που ιδρώνουν υπερβολικά και αυτό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και την ψυχολογία τους...

Η υπεριδρωσία είναι η παθολογική κατάσταση αυξημένης μέχρι υπερβολικής εφίδρωσης που συναντάται τουλάχιστον στο 1-1,5% του πληθυσμού, και «προσβάλλει» εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας.
Η αιτία δημιουργίας της υπεριδρωσίας φαίνεται να είναι η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Βέβαια υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες η υπεριδρωσία είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου, οπότε τότε την ονομάζουμε και δευτεροπαθή, εξηγεί ο κ. Χριστόφορος Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς-Θώρακος Metropolitan General.

Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και του μεγάλου αγγείου του σώματος, την αορτή. Όταν η βαλβίδα ασβεστοποιείται, τότε μιλάμε για στένωση της αορτικής βαλβίδας. Όταν η βαλβίδα είναι πολύ χαλαρή και δεν είναι στεγανή, τότε μιλάμε για ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας. Αυτές οι δύο καταστάσεις προκαλούν συμπτώματα και απαιτούν κάποια στιγμή χειρουργική αντικατάσταση με προσθετική βαλβίδα.

Για την ταχύτερη και ασφαλέστερη αποκατάσταση όσων που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες που δίνει σε κάθε περίπτωση ο γιατρός τους.

Η πρώτη επιτυχής προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με επιδιόρθωσή της περιγράφεται το 1957 από τον McGoon, 4 χρόνια πριν από την πρώτη ανακοίνωση επιτυχούς αντικατάστασης βαλβίδας από τον Starr.

Στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος, που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η χρήση των αρτηριακών και φλεβικών μοσχευμάτων στο μπάι πας όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους στο πέρασμα του χρόνου.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς, αν σκεφτεί κανείς ότι 1% του συνολικού πληθυσμού πάσχει από αυτή. Η συχνότητα αυτή αυξάνεται σε 4% σε ασθενείς μεγαλύτερους από 60 ετών και σε 7% σε ηλικίες άνω των 70 ετών.

Κατά την αντικατάσταση μίας βαλβίδας, αυτή αφαιρείται και στη θέση της τοποθετείται μία προσθετική βαλβίδα. Οι προσθετικές βαλβίδες που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των βαλβίδων της καρδιάς διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά.

Η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας θα σας βοηθήσει πρώτα να μην έχετε συμπτώματα και μετά να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή σας. Μετά από την επέμβαση αυτή θα ξανανιώσετε και θα μπορείτε να κάνετε όλες τις δραστηριότητες που κάνουν όλοι οι άνθρωποι της ηλικίας σας.

Ο Χριστόφορος Κωτούλας, διαπρεπής καρδιοθωρακοχειρουργός, αποκαλύπτει βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων ότι αποφεύγουν τη θεραπεία σοβαρών καρδιακών παθήσεων λόγω κόστους.

Ο Ανδρέας Φικιώρης ελπίζει ξανά χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση! Μπορεί μπροστά στον τηλεοπτικό φακό της εκπομπής του στο κανάλι Extra 3 ο «δρ Οζον» να χαρίζει γέλιο μέχρι δακρύων στους τηλεθεατές του, ωστόσο ο ίδιος τα τελευταία χρόνια δεν απολάμβανε τις χαρές της ζωής εξαιτίας μιας σοβαρής καρδιακής δυσλειτουργίας!

Το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο βρέθηκε τελευταία δυο φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το περιστατικό με τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι νοσηλείας και απαίτησαν να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες για την νοσηλεία έκτακτων περιστατικών.

Οι εκλογές της ελληνικής εταιρείας χειρουργών θώρακος καρδίας και αγγείων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 11ου πανελληνίου συνεδρίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Macedonia Palace από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Πάσχεις από πάθηση της αορτικής βαλβίδας; Έχεις κάνει υπερηχοκαρδιογράφημα και ο καρδιολόγος έχει πει ότι πρέπει να χειρουργηθείς; Νιώθεις πελαγωμένος; Γεμάτος άγχος; Συζητώντας με τον καρδιοχειρουργό σου το γιατί και πως γίνεται η επέμβαση, μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να το αντιμετωπίσεις με ηρεμία και θετικά.

Η Αορτική βαλβίδα ανοίγει και κλίνει για να επιτρέψει αίμα να κυλήσει από την καρδία προς το σώμα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει αορτική βαλβίδα με 3 πτυχές-γλωχίνες. Οι πτυχές-γλωχίνες ανοίγουν και κλείνουν επιτρέποντας την ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και όχι προς τα πίσω, αφού όταν η βαλβίδα κλείνει, γίνεται απόλυτα στεγανή. Μια αορτική βαλβίδα που έχει 2 γλωχίνες αντί για 3, λέγεται διγλώχινα.