Προστατέψτε την καρδιά σας

Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον ενήλικο πληθυσμό σε όλο το δυτικό κόσμο και τη χώρα μας, σε άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών οι αιτίες Θανάτου ανάμεσα στους ενήλικες είναι οι παρακάτω:

Νόσοι  Άνδρες (%)  Γυναίκες (%)
 Στεφανιαία Νόσος  21  20
 Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο  11  18
 Άλλες παθήσεις της Καρδιάς  12  15
 Σύνολο λοιπών αιτιών θανάτου  56  47

Οι μισοί θάνατοι στους ενήλικες προέρχονται από το καρδιαγγειακό.

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψεις τα αγγεία σου και την καρδιά σου.

Μια σειρά από συνήθειες και πράξεις της καθημερινής ζωής που εξαρτώνται άμεσα από εμάς τους ίδιους κάνουν την καρδιά μας και τα αγγεία μας να νοσήσουν.

Κάπνισμα: το κάπνισμα είναι υπέυθυνο για 20.000 θανάτους κάθε χρόνο στη χώρα μας. Πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο προσβολής από στεφανιαία νόσο, από υπέρταση και μειώνει την καλή χοληστερίνη. Προσβάλλει το αναπνευστικό και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο. Βγάλτε το τσιγάρο δια παντός από τη ζωή σας.

Νοσήματα της καρδιάς

Καθιστική ζωή: η έλλειψη άσκησης επιβαρύνει την καρδιά και τα αγγεία. Η άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, μειώνει το σωματικό βάρος και βελτιώνει την διάθεση. Αυξήστε την σωματική σας δραστηριότητά και ασκηθείτε συστηματικά.

Νοσήματα της καρδιάς

Άγχος: το άγχος και η υπερένταση κυριαρχούν στην σύγχρονη ζωή. Η υπερέκκριση κατεχολαμινών όμως που προκαλούν επιδρά δυσμενώς στην καρδιά, στην πίεση, στα επίπεδα χοληστερίνης. Επίσης η κατάθλιψη από την μεριά της έχει τα ίδια αποτελέσματα. Ελέξτε και βελτιώστε τη διάθεσή σας, δώστε αισιοδοξία στον εαυτό σας.

Νοσήματα της καρδιάς

Παχυσαρκία: το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει όλον τον οργανισμό, αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής υπέρτασης. Περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά στους άνδρες και 88 εκατοστά στις γυναίκες σημαίνουν άμεση ανάγκη για απώλεια βάρους. Οι στόχοι είναι περιφέρεια μικρότερη από 94 εκατοστά στους άνδρες και 80 εκατοστά στις γυναίκες.

Νοσήματα της καρδιάς

Ξεκινήστε την προσπάθεια από σήμερα.

Ακολουθήστε τη παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα.

Νοσήματα της καρδιάς