Η Προετοιμασία του ασθενή
Η προετοιμασία για το χειρουργείο ξεκινά από το σπίτι σας. Φροντίστε για την καλύτερη δυνατή φυσική κατάστασή σας προεγχειρητικά (πχ. αποφυγή κρυολογήματος κλπ).
Ρωτήστε το γιατρό σας πότε θα πρέπει να διακόψετε τα αντιαιμοπεταλιακά (salospir ή Plavix ή άλλο ανάλογο φάρμακο) ή τα αντιπηκτικά (sintrom - panwarfin) φάρμακα πριν το χειρουργείο.
Κατά την προγραμματισμένη εισαγωγή σας, 8-8:30 το πρωί, θα πρέπει να έχετε μαζί σας, το βιβλιάριο νοσηλείας, την Αστυνομική ταυτότητα, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ σας.
Επίσης πρέπει να φέρετε τα φάρμακα που παίρνετε, τη σπιρομέτρηση, τις αξονικές τομογραφίες, και γενικά όλες τις εξετάσεις, καρδιολογικές ή άλλες, που έχετε υποβληθεί. Φυσικά θα έχετε και ατομικά είδη και πυζάμες κλασσικές, που να ανοίγουν σαν σακάκι. Παρακαλούμε αποφύγετε να φέρετε μαζί σας κοσμήματα ή άλλα είδη μεγάλης αξίας.
Πρέπει να έχετε φροντίσει για το αίμα που απαιτείται για την επέμβαση. Συνήθως απαιτούνται 2-4 φιάλες αίμα. Το αίμα μπορεί να δοθεί απευθείας σε οποιαδήποτε αιμοδοσία Γενικού Νοσοκομείου της Ελλάδας. Ο κάθε αιμοδότης οφείλει να δηλώσει το όνομα του ασθενή για τον οποίο προσφέρει το αίμα και το νοσοκομείο στο οποίο πρόκειται να χειρουργηθεί.
Η νοσηλεία του ασθενή
Είσοδος στο νοσοκομείο - Προεγχειρητικός έλεγχος
Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα της επεμβάσεως, όπου και υποβάλλεται σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο που συνίσταται συνήθως σε απλή ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος. Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός και νοσηλεύεται στο τμήμα νοσηλείας.
Μετά την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού ελέγχου θα σας επισκεφθούν και θα σας εξετάσουν τόσο οι χειρουργοί, όσο και οι αναισθησιολόγοι της ομάδας μας.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Λίγο αργότερα ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο, όπου και υποβάλλεται στην προγραμματισμένη επέμβαση. Τα χειρουργεία διαρκούν από 2-3ώρες. Αναλυτική ενημέρωση για το χειρουργείο θα έχετε από τον ίδιο τον κ. Κωτούλα, στο τέλος του χειρουργείου, αφού δεν γίνεται να χειρουργεί και να ενημερώνει τους συγγενείς συγχρόνως. Ο ασθενής αφυπνίζεται στο χειρουργείο. Αποφασίζεται αν θα διακομισθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή στο νοσηλευτικό τμήμα. Αν διακομισθεί στη ΜΕΘ, θα σας δοθούν πληροφορίες για τις ώρες επισκεπτηρίου και τα τηλέφωνα της ΜΕΘ σε αυτήν την πρώτη σας επίσκεψη από τους υπεύθυνους της. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη ΜΕΘ εφημερεύει γιατρός όλο το 24ωρο.
Η παραμονή στην ΜΕΘ είναι συνήθως 24 ώρες. Αυτό γίνεται για να είναι δυνατή η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής, της διούρησης και να χορηγούνται τα απαραίτητα φάρμακα ενδοφλεβίως.
Νοσηλευτικό Τμήμα
Όταν η κατάσταση του ασθενή θεωρείται ασφαλής, τότε ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμο, στο Τμήμα Νοσηλείας για την περαιτέρω νοσηλεία του μέχρι την έξοδό του από το νοσοκομείο. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας ενημερώσει για την ώρα μεταφοράς του ασθενή στον όροφο νοσηλείας καθώς και για τα διάφορα διαδικαστικά θέματα. Η κινητοποίηση του ασθενής είναι δυνατή από τις πρώτες ώρες της παρουσίας του στο θάλαμο. Σταδιακά αφαιρούνται οι καθετήρες που φέρει. Ο ασθενής παρακολουθείται καθημερινά από όλη μας την ομάδα και δίνονται πληροφορίες για την ανάρρωσή του και για το τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει. Η παραμονή στον όροφο ολοκληρώνεται μέσα σε 2-4 ημέρες και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο με τις ανάλογες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Βλέπουμε εκ νέου τον ασθενή γύρω στην μία εβδομάδα κατόπιν του εξιτηρίου για την αφαίρεση των ραμμάτων και για μία επιπλέον επίσκεψη.
Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο
Οδηγίες για τον ασθενή που έχει υποβληθεί σε μείζονα εκτομή πνεύμονα
Ο ασθενής πρέπει πρωί-μεσημέρι-βράδυ να μετρά τη θερμοκρασία του και την αρτηριακή πίεση.
ο ασθενείς πρέπει να ξαπλώνει ανάσκελα ή
- στην πλευρά που δεν έχει χειρουργηθεί όταν έχετε υποβληθεί σε λοβεκτομή
- στην πλευρά που έχει χειρουργηθεί όταν έχετε υποβληθεί σε πνευμονεκτομή
Ο ασθενής πρέπει να κάνει ελεύθερα μπάνιο – ντους καθημερινά με το σαμπουάν ή σαπούνι της αρεσκείας του και να περιποιείται τα τραύματά του σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του.
Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει χώρους με πολυκοσμία, όπως καφενεία ή σινεμάδες και επισκέψεις στο σπίτι του από άτομα με ιώσεις
Η δίαιτα του ασθενή πρέπει να είναι ελεύθερη, πρωτεϊνούχος και πλούσια σε φρούτα
Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα
Η επανεξέταση του θα γίνει μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, με ακτινογραφία και εξετάσεις αίματος συνήθως μετά από 8 ημέρες από την έξοδο από το νοσοκομείο.
Αν ο ασθενής παρουσιάσει έντονο βήχα, απόχρεμψη (φλεμάτα) ή πυρετό υψηλότερο από 37,5 C, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.
Οδηγίες για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε σκαφοειδή θώρακα
Ο ασθενής πρέπει πρωί-μεσημέρι-βράδυ να μετρά τη θερμοκρασία του και την αρτηριακή πίεση.
Ο ασθενείς πρέπει να ξαπλώνει ανάσκελα για 8 εβδομάδες.
Ο ασθενής πρέπει να κάνει ελεύθερα μπάνιο – ντους καθημερινά με το σαμπουάν ή σαπούνι της αρεσκείας του και να περιποιείται τα τραύματά του σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του.
Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει χώρους με πολυκοσμία, όπως καφενεία ή σινεμάδες και επισκέψεις στο σπίτι του από άτομα με ιώσεις
Η δίαιτα του ασθενή πρέπει να είναι ελεύθερη, πρωτεϊνούχος και πλούσια σε φρούτα
Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.
Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει την άθληση με σπορ που προϋποθέτουν την επαφή (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ) για 12 μήνες. Αντίθετα, ενασχόληση με κολύμβηση και άρση βαρών μπορεί να γίνει μετά από διάστημα 3 μηνών.
Η επανεξέταση του θα γίνει μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, με ακτινογραφία και εξετάσεις αίματος συνήθως μετά από 8 ημέρες από την έξοδο από το νοσοκομείο.
Επανεξετάσεις την 30η μετεγχειρητική ημέρα, καθώς και μετά από 3, 6 και 12 μήνες.
Αν ο ασθενής παρουσιάσει έντονο βήχα, απόχρεμψη (φλεμάτα) ή πυρετό υψηλότερο από 37,5 C, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.
Αντιπηκτική αγωγή
Όταν παίρνετε από του στόματος αντιπηκτικά δισκία (SINTROM η PANWARFIN) απαιτείται κανονικός εργαστηριακός έλεγχος που βασίζεται στον δείκτη InR. Αυτό το σύστημα έχει το πλεονέκτημα της εξομάλυνσης των διαφορών που παρατηρούνται στα διάφορα μικροβιολογικά εργαστήρια.
- Η λήψη αντιπηκτικών δισκίων πρέπει να είναι κανονική και σε σταθερή ώρα ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις.
- Το αντιπηκτικό παίρνεται μια φορά την ημέρα, το απόγευμα στις 6 η ώρα για να είναι δυνατή η αύξηση ή η μείωση της δόσης, ανάλογα με το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου του InR που έγινε ή θα γίνει το πρωί της ίδιας ημέρας.
- Για να πάρετε το αντιπηκτικό θα πρέπει να είστε νηστικός για 3 ώρες και μετά να φάτε μετά από 2 ώρες έτσι ώστε το χάπι να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό.
- Σε περίπτωση τροποποίησης της δόσης του αντιπηκτικού ακόμη και αν αυτή σας φαίνεται ασήμαντη, πρέπει να κάνετε τον εργαστηριακό σας έλεγχο σε συχνότερα διαστήματα.
- Μην αναβάλλετε ποτέ τον προγραμματισμένο σας εργαστηριακό έλεγχο. Αν αυτό σας είναι εντελώς αδύνατο, ενημερώστε τον γιατρό σας.
- Ξεχάσατε να πάρετε το δισκίο σας. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.
Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας σε περίπτωση που:
- Εμφανίσετε αίμα από τη μύτη, ούλα, ούρα, κόπρανα ή εκχυμώσεις (μελανιές) αυτόματα ή μετά από μικροτραυματισμούς.
- Παρουσιάσετε πυρετό, εμέτους, διάρροιες, αλλεργία, δερματικό εξάνθημα.
- Χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε επιπρόσθετο φάρμακο, αφού πολλά φάρμακα τροποποιούν την δράση του αντιπηκτικού προκαλώντας αύξηση του InR.
- Χρειαστεί να πάρετε άλλο φάρμακο και κυρίως αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, υπνωτικά, ηρεμιστικά, υπακτικά ή διακόψετε κάποιο άλλο φάρμακο που παίρνατε.
Στην καθημερινή σας ζωή
- Πρέπει να είναι γνωστό στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ότι λαμβάνετε αντιπηκτικά. Επιβάλλεται να έχετε μαζί με την ταυτότητά σας στο πορτοφόλι σας ένα σημείωμα με το όνομα και τη δόση του αντιπηκτικού που λαμβάνετε.
- Αποφεύγετε τον χειρισμό αντικειμένων που μπορεί να σας τραυματίσουν.
- Αποφεύγετε τα επικίνδυνα σπορ.
- Αποφεύγετε τις ενέσεις, τους βελονισμούς, τα τατουάζ και το πεντικιούρ.
- Η βιταμίνη Κ υπάρχει μόνο σε ενέσιμη μορφή (αμπούλες Kapavit) και είναι η ουσία που αδρανοποιεί τη δράση των αντιπηκτικών, έτσι ώστε η πηκτικότητα να επανέρχεται στο φυσιολογικό.
- Οι πλούσιες σε βιταμίνη Κ τροφές που ανταγωνίζονται τη δράση αντιπηκτικών δισκίων εφόσον περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο σας, πρέπει να είναι σε περιορισμένες ποσότητες και να καταναλώνονται με κανονικό ρυθμό και όχι περιστασιακά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι το καρότο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, το λαχανάκι Βρυξελλών, το μαρούλι, η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, η σοκολάτα, το χοιρινό συκώτι.
- Το κρασί ή τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να έχουν πολύ περιορισμένη χρήση.
- Σε περιπτώσεις που πρέπει να πάρετε αναλγητικά προτιμήστε να πάρετε παρακεταμόλη (depon, apotel, lonarid).
- Σε περιπτώσεις που πρέπει να υποβληθείτε σε μια μικρή ή μεγάλη επέμβαση (πχ αφαίρεση δοντιών) θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό που πρόκειται να εκτελέσει την επέμβαση ότι λαμβάνετε αντιπηκτικά. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να διακόπτεται τα αντιπηκτικά για 4 ημέρες και να λαμβάνεται αντιπηκτικές ενέσεις τις οποίες θα συνταγογραφήσει ο χειρουργός γιατρός ή οδοντίατρος. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσετε τα αντιπηκτικά δισκία 24 ώρες μετά την επέμβαση, αλλά θα διακόψετε τις αντιπηκτικές ενέσεις όταν θα μετρηθεί θεραπευτικός χρόνος InR.